Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Κορωνοϊός και Εμβόλιο: Στο… κόκκινο οι δοκιμές, αργεί το «πράσινο φως»
Κρίσιμο δίμηνο ακολουθεί στην… κούρσα των εμβολίων κατά του κορονοϊού, καθώς ήδη ορισμένες εταιρίες βρίσκονται προ των πυλών να αποκαλύψουν τα ευρήματα από τις δοκιμές τους.
Και ενώ όλη η ανθρωπότητα αναμένει πώς και πώς αποτελεσματικά εμβόλια κατά της Covid-19, συνηθισμένες διακοπές στις μελέτες -όπως τελευταία έγινε με την Johnson and Johnson- φρενάρουν την -έτσι κι αλλιώς- πολύ χρονοβόρα διαδικασία παραγωγής ενός εμβολίου.
Οι κυβερνήσεις, πάντως, προετοιμάζονται για τον εμβολιασμό του κόσμου -με στόχο τη μακροπρόθεσμη δημιουργία ανοσίας που ουσιαστικά θα βάλει τέλος στην πανδημία- όταν ένα ή περισσότερα εμβόλια πάρουν το «πράσινο φως». Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη τη στρατηγική της για τον εμβολιασμό των Ευρωπαίων πολιτών.
Ηδη ορισμένες εταιρίες πλησιάζουν στο να αποκαλύψουν τα αρχικά τους ευρήματα. Η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας Moderna, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer, σε συνεργασία με την BioNTech, καθώς και η AstraZeneca, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θα μπορούσαν να παρέχουν έγκαιρες αναλύσεις δεδομένων από τις διάφορες μεγάλες δοκιμές τους, τους επόμενους δύο μήνες. Η εταιρία Johnson & Johnson δεν είναι πολύ πίσω, σύμφωνα με τα όσα γίνονται γνωστά στους επιστημονικούς κύκλους. Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά τη σύμβαση που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη φαρμακευτική εταιρία Janssen Pharmaceutica NV, μία από τις φαρμακευτικές εταιρίες της Johnson & Johnson, η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε την προσωρινή παύση των κλινικών δοκιμών Φάσης 3 λόγω ανεξήγητης ασθένειας σε συμμετέχοντα. Τουλάχιστον δύο φορές έχει διακόψει και η AstraΖeneca τις δοκιμές, με τη διαδικασία αυτή να θεωρείται κατά τους επιστήμονες πολύ συνηθισμένη και λογική.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 40 υποψήφια εμβόλια βρίσκονται σε κάποιο στάδιο κλινικής αξιολόγησης, με δέκα εξ αυτών να έχουν ήδη φτάσει σε Φάση 3, κατά την οποία αξιολογείται τόσο η ασφάλεια για ανθρώπινη χρήση όσο και η αποτελεσματικότητά τους.
Ποια προκρίνονται
» AZD1222 (Πανεπιστήμιο Οξφόρδης/AstraZeneca): Παρότι οι κλινικές δοκιμές διακόπηκαν δύο φορές λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών σε δύο εθελόντριες, τώρα διεξάγονται και πάλι κανονικά σε Ηνωμένο Βασίλειο, Βραζιλία και Νότια Αφρική. Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, έχει δηλώσει ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου συνεχίζεται κανονικά και θα υποβληθούν στους ρυθμιστικούς φορείς πριν από τα τέλη του 2020 με στόχο να καταστεί διαθέσιμο τέλη του έτους, αρχές του επόμενου.
» BNT162b1 (BioNTech/Pfizer): Οι δύο εταίροι έχουν καταθέσει αίτηση στον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων για επέκταση των κριτηρίων των ατόμων που λαμβάνουν μέρος στη Φάση 3 της μελέτης. Συνολικά εκτιμάται ότι θα συμπεριληφθούν 44.000 άτομα. Οι Pfizer και BioNTech δηλώνουν έτοιμες να παραγάγουν 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέχρι τα τέλη του 2020 και περίπου 1,3 δισεκατομμύριο δόσεις μέχρι τα τέλη του 2021.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr