Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες φαίνεται να είναι η επιλογή της καλύτερης στρατηγικής εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού με αναμνηστική δόση για την COVID-19 το φθινόπωρο.
Η έγκριση από το Ηνωμένο Βασίλειο του πρώτου επικαιροποιημένου αναμνηστικού εμβολίου, το οποίο στοχεύει στον αρχικό ιό και την πρώτη παραλλαγή «Ομικρον», ενέτεινε τον προβληματισμό όλων για το τι πρέπει να γίνει τους επόμενους μήνες.
Οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές αρχές φαίνεται να ακολουθούν διαφορετική γραμμή, περιμένοντας τα επόμενα επικαιροποιημένα εμβόλια, που θα καλύπτουν τις επικρατούσες –σε αυτή τη φάση– παραλλαγές «Ομικρον» ΒΑ.4 και «Ομικρον» ΒΑ.5.
Εως ότου αυτά εγκριθούν, ενδέχεται να εμφανιστούν νέες παραλλαγές. Ηδη, η παραλλαγή BA.2.75 ή «Κένταυρος», η οποία έχει ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον 25 χώρες, εκ των οποίων 10 στην Ευρώπη, θέτει υποψηφιότητα για να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Ειδικοί επιστήμονες θεωρούν ότι η απομόνωση της παραλλαγής και στη χώρα μας είναι θέμα χρόνου.
Προβληματισμός εν αναμονή των επόμενων σκευασμάτων, που θα καλύπτουν τις επικρατούσες παραλλαγές «Ομικρον» ΒΑ.4 και «Ομικρον» ΒΑ.5.
«Ο κορωνοϊός είναι βήματα μπροστά σε σχέση με τα εμβόλια. Τις αποφάσεις για το πότε θα κάνουμε τέταρτη δόση του εμβολίου για την COVID-19 δεν θα πρέπει να μας τις επιβάλει το πότε θα έχουμε επικαιροποιημένο εμβόλιο. Θα πρέπει να τις πάρουμε με βάση τα όσα ξέρουμε ήδη. Και κάποια στιγμή θα μπει στην εξίσωση και το νέο εμβόλιο», τονίζει στην «Κ» ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακρίβειας, διευθυντής του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
«Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση. Τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα παρέχουν περισσότερα αντισώματα για να μειώσουν το ενδεχόμενο της αρχικής λοίμωξης, αλλά δεν αναμένεται να έχουν μεγάλο πλεονέκτημα έναντι της σοβαρής νόσου».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε αυτή τη φάση έχουν αναπτυχθεί δύο επικαιροποιημένα εμβόλια. Αυτό που ενέκρινε το Ηνωμένο Βασίλειο και παρέχει προστασία και έναντι της αρχικής «Ομικρον» και το επικαιροποιημένο εμβόλιο που είναι σε φάση δοκιμών και στοχεύει και στις «Ομικρον» ΒΑ.4 και ΒΑ.5. «Το πρώτο έχει ήδη καταστεί παρωχημένο από την εξέλιξη της πανδημίας», σημειώνει ο καθηγητής και συνεχίζει: «Με αυτό το σκεπτικό, το FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων) απέτρεψε πριν από περίπου έναν μήνα τις εταιρείες να υποβάλουν αίτημα για έγκριση κυκλοφορίας αυτού του εμβολίου, ζητώντας να ετοιμάζουν το εμβόλιο έναντι των ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Προς έκπληξη όλων, το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου υπέβαλαν αίτηση, την ενέκρινε. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, πάντως, φαίνεται ότι ακολουθεί τη στρατηγική των ΗΠΑ. Τα εμβόλια έναντι των ΒΑ.4 και ΒΑ.5 αναμένεται να τεθούν προς έγκριση στις ρυθμιστικές αρχές τον Οκτώβριο. Σε κάθε περίπτωση, αυτός δεν είναι λόγος να περιμένουμε δύο ή και τρεις μήνες για να εμβολιαστούμε».
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr