Δραματικές είναι οι στιγμές που βιώνουν γιατροί και ασθενείς στα νοσοκομεία που στενάζουν από τις αυξημένες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό όπως προκύπτει με τον πιο δραματικό τρόπο τις τελευταίες 48 ώρες με τρεις ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ καθώς δεν υπήρχε κρεβάτι ελεύθερο.
Τελευταία τραγική απώλεια αυτή ενός 34χρονου στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» ο οποίος άφησε τη ζωή του ενώ ήταν διασωληνωμένος στο τμήμα Covid και όχι σε κρεβάτι ΜΕΘ, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
«Ήταν ένας νέος άνθρωπος 34 χρονών που διασωληνώθηκε τη Δευτέρα και πέθανε Τετάρτη ξημερώματα Πέμπτης. «Ήταν διασωληνωμένος εκτός μονάδας στο τμήμα covid και θέλαμε να πάμε στη ΜΕΘ covid» είπε η κυρία Παγώνη στο MEGA.
Σύμφωνα με την ίδια το νοσοκομείο ήταν σε καθημερινή επαφή με το ΕΚΑΒ για μπορέσει να βρεθεί κρεβάτι για τον 34χρονο γιατί είχε μόνο ένα παράγοντά κινδύνου την παχυσαρκία, άλλα αυτό δεν κατέστη δυνατόν. «Ήταν υπέρβαρος. Η παχυσαρκία ήταν ένας παράγοντας κινδύνου που επιβάρυνε την περίπτωση του», πρόσθεσε η κ. Παγώνη.
Την Πέμπτη ένας 22χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στην απλή κλινική Covid-19 του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου». Ο άτυχος 22χρονος είχε νοσήσει με κορονοϊό και δεν είχε εμβολιαστεί. Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο νεαρός νοσηλευόταν σε απλή κλίνη Covid-19 με παροχή οξυγόνου, ενώ είχε υποκείμενα νοσήματα, καθώς έπασχε από άσθμα και παχυσαρκία.
Στο «Λαϊκό» ένας ασθενής με κορονοϊό που ήταν διασωληνωμένος σε κρεβάτι εκτός ΜΕΘ πέθανε κατά τη διάρκεια της εφημερίας της Τετάρτης , χωρίς να προλάβει να μπει στην εντατική.
«Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική. Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση από τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομείο Παπανικολάου. Γιατροί και νοσηλευτές δίνουν καθημερινά τεράστιο αγώνα. Το πρώτο κύμα της πανδημίας ήταν αστείο, συγκριτικά με αυτό. Θα δούμε κόσμο να πεθαίνει εκτός ΜΕΘ. Στο νοσοκομείο έχουμε μια κενή κλίνη από τις 110 διαθέσιμες, η οποία τις επόμενες ώρες θα καλυφθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος
Σε αυτό το πλαίσιο, προκαλεί προβληματισμό η παραδοχή του καθηγητή πνευμονολογίας Θόδωρου Βασιλακόπουλου στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στην τηλεόραση του OPEN, ότι στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας είχαν δημιουργηθεί κλίνες ΜΕΘ χωρίς προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θνητότητα, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο «Λαϊκό».
«Όλες οι κλίνες εντατικής θεραπείας που υπάρχουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο λειτουργούν πλήρως. Πέρυσι την άνοιξη μέσα στην κλινική COVID του νοσοκομείου δημιουργήθηκαν εκτάκτως κάποιες κλίνες. Αυτές στελεχώθηκαν, λειτούργησαν για λίγο ως κλίνες ΜΕΘ, δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας. Υπήρχε μόνο οξυγόνο και χρειαζόταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο», είπε και συνέχισε:
«Δημιουργήθηκαν λοιπόν πέντε κλίνες εκ των ενόντων. Όταν λειτούργησε αυτή η μονάδα, λειτούργησε με μέτρια αποτελέσματα. (…) Οι κλίνες που λέει ο κ. Γιαννάκος ότι αναπτύχθηκαν στο προηγούμενο κύμα δεν είναι πραγματικές κλίνες. Αναπτύχθηκαν στο Λαϊκό και έπειτα έπαψαν να λειτουργούν. Δημιουργήθηκε ένα τμήμα δεν είχε και την καλύτερη επιτυχία, αν δείτε τα ποσοστά θνητότητας θα καταλάβετε, δεν μπορώ να πω περισσότερα».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr