Κορονοϊός: Υπάρχει επιστημονική εξήγηση για όσους δεν έχουν κολλήσει ποτέ
Τι λένε οι επιστήμονες για εκείνους που δεν έχει «αγγίξει» ο κορονοϊόςΤην ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού καλούνται να λάβουν οι πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες την ίδια ώρα που οι επιστήμονες ανησυχούν για το… κοκτέιλ κορονοϊού και γρίπης τον φετινό χειμώνα.
Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» προχωράνε οι έρευνες για την ανοσία μετά το εμβόλιο του κορονοϊού, που συνήθως διαρκεί έως και 6 μήνες για τα περισσότερα εμβόλια. Βέβαια, κάποιοι… τυχεροί διαθέτουν αντισώματα για πολύ μεγαλύτερο διάστημα χάρη σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το «HLA-DQB1*06».
Σύμφωνα με το BBC δε, στη Βρετανία, το 30-40% των πολιτών διαθέτει το εν λόγω γονίδιο.
Πιο αναλυτικά, στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πραγματοποιήθηκε μελέτη σε δείγματα αίματος 1.600 ενηλίκων που είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca ή το Pfizer-BioNTech.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της προκαταρκτικής έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Medicine», οι άνθρωποι που διέθεταν το εν λόγω γονίδιο εμφάνισαν ισχυρότερη ανοσία, ένα μήνα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.
Επιπλέον, όπως αναφέρει το ieidiseis.gr, οι ερευνητές παρακολούθησαν μία ομάδα συμμετεχόντων για περισσότερο από ένα χρόνο αφότου έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου. Στους συμμετέχοντες ζητήθηκε να κάνουν τεστ ανίχνευσης της COVID-19 σε εβδομαδιαία βάση.
Αυτό που βρέθηκε είναι πως όσοι είχαν το γονίδιο «HLA-DQB1*06» είχαν λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν κορονοϊό από εκείνους που δεν το είχαν, παρόλο που βέβαια οι επιστήμονες παραδέχονται πως σημαντικό ρόλο παίζουν και χαρακτηριστικά όπως η ηλικία και η φυσική κατάσταση του ατόμου.
«Βρήκαμε ότι ακόμα και εάν λάβουμε υπόψη την ηλικία και τη γενικότερη κατάσταση υγείας των ανθρώπων, ο γενετικός παράγοντας είναι σημαντικός και το συγκεκριμένο γονίδιο προκάλεσε μεγαλύτερη ανοσολογική απόκριση. Χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή εμβολίων με μεγαλύτερη διάρκεια, που προστατεύουν όχι μόνο από τη βαριά νόσηση, αλλά και από τη λοίμωξη από τον κορονοϊό εν γένει», σημείωσε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Alexander Mentzer.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr