ΥΓΕΙΑ

«Πρώτο τείχος ανοσίας»: Το σχέδιο για εμβολιασμό όλων άνω των 60 μέχρι το Πάσχα

«Πρώτο τείχος ανοσίας»: Το σχέδιο για εμβολιασμό όλων άνω των 60 μέχρι το Πάσχα
Η δημιουργία ενός πρώτου τείχους ανοσίας μέχρι τις αρχές Μαΐου και το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι τα δύο όπλα της χώρας για την τόνωση του τουρισμού και κατ’ επέκταση της οικονομίας.

Η δημιουργία ενός πρώτου τείχους ανοσίας μέχρι τις αρχές Μαΐου και το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι τα δύο όπλα της χώρας για την τόνωση του τουρισμού και κατ’ επέκταση της οικονομίας.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τον εμβολιασμό έως το Πάσχα, το οποίο είναι στις 2 Μαΐου, όλων των ηλικιών άνω των 60 και των ευπαθών ομάδων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς, από αυτές τις ομάδες του πληθυσμού προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών με κορωνοϊό που καταλήγουν στις νοσοκομειακές μονάδες και τις ΜΕΘ.

«Είναι μεγάλη προτεραιότητα μέχρι το Πάσχα να έχουμε αποκτήσει αυτό που λέγεται πρώτο τείχος ανοσίας», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, περιγράφοντας την στρατηγική της κυβέρνησης για την πορεία των εμβολιασμών. Η αναμενόμενη αποσυμπίεση του ΕΣΥ θα επιτρέψει με ασφάλεια το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, μερικές από τις οποίες θα μείνουν στον «πάγο» και μετά την άρση του lockdown. Παράλληλα όμως θα μπορέσει σταδιακά η χώρα να ανοίξει τις πύλες της για να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες, νωρίτερα σε σχέση με την περασμένη χρονιά που η τουριστική κίνηση ξεκίνησε στο τέλος Ιουλίου.

Ένα επιπλέον εργαλείο που έχει στη διάθεση της η χώρα το φετινό καλοκαίρι είναι και ο αριθμός των τεστ που έχει στη διάθεση της. Η μεγαλύτερη δυνατότητα διεξαγωγής rapid test κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική στην προσπάθεια για ασφαλή άνοιγμα του τουρισμού με την διενέργεια τους στις πύλες εισόδου και σε περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση.

Κομβικό ρόλο στον κυβερνητικό σχεδιασμό έχει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ανοίξει την συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει τις συζητήσεις σε διμερές επίπεδο με άλλες χώρες. Ήδη υπάρχει επί της αρχής συμφωνία με το Ισραήλ, όπως πιστοποιήθηκε και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ και την συνάντηση με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Σε συνέντευξη του στο Bloomberg, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «δεν είναι λογικό να μην διευκολύνουμε τα ταξίδια, για όσους θα έχουν εμβολιαστεί, θέλουμε να τους διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα», προωθώντας το μήνυμα σε διεθνές ακροατήριο.

Η συζήτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού φαίνεται ότι θα χρειαστεί χρόνο για να καταλήξει σε μια ενιαία μορφή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως υπάρχουν χώρες που εμφανίζονται έτοιμες να προχωρήσουν πιο γρήγορα σε αυτή την κατεύθυνση. Η Βρετανία είναι μια σημαντική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό και η χθεσινή δήλωση του Μπόρις Τζόνσον έφερε χαμόγελα στην Αθήνα. «Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ πιθανό, νομίζω ότι πρόκειται να συμβεί», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Διμερείς συμφωνίες εκτιμάται ότι μπορούν να υπάρξουν και με βαλκανικές χώρες από τις οποίες προέρχεται μεγάλος αριθμός τουριστών με προορισμό ειδικά την Βόρεια Ελλάδα.

Το ερωτηματικό με τους ταξιδιώτες από Ρωσία και Κίνα
Πιο σύνθετη είναι η κατάσταση για όσους θα θέλουν να ταξιδέψουν στην χώρα μας από την Ρωσία και την Κίνα. Τα δύο εμβόλια, το Σπούτνικ και το κινεζικό, με τα οποία εμβολιάζουν τον πληθυσμό τους δεν έχουν πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου. Το ρωσικό είναι στη διαδικασία υποβολής των απαραίτητων εγγράφων για να δοθεί έγκριση, ενώ οι Κινέζοι δεν έχουν υποβάλει ακόμα κάποιο αίτημα. Με επιστημονικούς όρους οι πολίτες αυτών των χωρών που έχουν κάνει το εμβόλιο θεωρούνται και είναι εμβολιασμένοι απέναντι στην covid 19, όμως δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς περιορισμούς αν δεν υπάρχει έγκριση των εμβολίων από τον ΕΜΑ.
Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr