Η γρίπη των πτηνών έχει φτάσει σε νέες γωνιές του πλανήτη και έγινε ενδημική για πρώτη φορά σε ορισμένα μέρη του κόσμου καθώς άγρια πτηνά μεταδίδουν τον ιό σε άλλα πουλερικά, σύμφωνα με κτηνιάτρους και ειδικούς σε ασθένειες, οι οποίοι προειδοποιούν ότι η νόσηση αποτελεί πλέον πρόβλημα όλο το χρόνο.
Το Reuters μίλησε με περισσότερους από 20 ειδικούς και αγρότες σε τέσσερις ηπείρους, οι οποίοι δήλωσαν ότι ο επιπολασμός του ιού στην άγρια φύση σηματοδοτεί ότι τα κρούσματα ρεκόρ δεν θα υποχωρήσουν σύντομα στις πτηνοτροφικές φάρμες, εντείνοντας τους κινδύνους που σηματοδοτεί αυτό όσον αφορά την τροφή στον κόσμο.
Προειδοποίησαν ότι οι αγρότες πρέπει να αντιμετωπίζουν την ασθένεια ως έναν σοβαρό κίνδυνο όλο το χρόνο, αντί να εστιάζουν τις προσπάθειες πρόληψης κατά τις περιόδους μετανάστευσης για τα άγρια πτηνά κατά την περίοδο της Άνοιξης,
Τα κρούσματα του ιού έχουν εξαπλωθεί στη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, με τις συνθήκες, από τις καλοκαιρινές ζέστες ή το κρύο του χειμώνα, να είναι δυσκολότερες ως προς την αντιμετώπισή τους.
Όλα αυτά συντελούνται από τότε που έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 2022 ένα στέλεχος που ήταν γενετικά παρόμοιο με κρούσματα στην Ευρώπη και την Ασία.
Την Τετάρτη, η Αργεντινή και η Ουρουγουάη κήρυξαν εθνικές υγειονομικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αφού οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τις πρώτες μολύνσεις στις χώρες.
Η Αργεντινή βρήκε τον ιό σε άγρια πτηνά, ενώ νεκροί κύκνοι στην Ουρουγουάη βρέθηκαν θετικοί.
Οι τιμές των αυγών σημείωσαν ρεκόρ αφότου η ασθένεια πέρυσι εξαφάνισε δεκάδες εκατομμύρια όρνιθες, θέτοντας μια βασική πηγή φθηνής πρωτεΐνης απρόσιτη σε μερικούς από τους φτωχότερους του κόσμου τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία αναστατώνεται από τον υψηλό πληθωρισμό.
Τα άγρια πτηνά είναι κυρίως υπεύθυνα για τη διάδοση του ιού, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Τα υδρόβια πτηνά όπως οι πάπιες μπορούν να μεταφέρουν την ασθένεια χωρίς να πεθάνουν, στα πουλερικά μέσω μολυσμένων κοπράνων, σάλιου και άλλων τρόπων.
Αν και ο κίνδυνος για τον άνθρωπο παραμένει προς το παρόν χαμηλός, δεν είναι σίγουρο πως αυτό θα παραμείνει έτσι. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγεσούς, σημείωσε μάλιστα σε ενημέρωση ότι τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 σε μινκ, βίδρες, αλεπούδες και θαλάσσια λιοντάρια που αναφέρθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες πρέπει να παρακολουθούνται στενά.
Τόσο η Ε.Ε. όσο και το Μεξικό, όπως μεταδίδει το Reuters, σκέφτονται το ενδεχόμενο της επιβολής υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της γρίπης των πτηνών στα πτηνοτροφεία, εντούτοις ο εμβολιασμός δεν εμποδίζει πλήρως τη μόλυνση ούτε και τη μετάδοση του ιού της γρίπης των πτηνών.
Πώς μπορεί να μεταδοθεί σε άνθρωπο
Ως γρίπη των πτηνών, αναφέρεται συνήθως ο τύπος γρίπης Α. Αν και ο τύπος Α είναι προσασμοσμένος στα πτηνά, μπορεί επίσης να προσαρμοστεί και να μεταδοθεί και στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα στελέχη της γρίπης διακρίνονται σε 2 τύπους ανάλογα με την μεταδοτικότητα τους, στους υψηλά μεταδοτικούς ή ελάχιστα μεταδοτικούς. Ο πλέον υψηλά μεταδοτικός τύπος είναι ο H5N1, ο οποίος εμφανίστηκε στην Κίνα το 1996.
Αν και η απειλή για τους ανθρώπους είναι χαμηλή, το CDC προτείνει να αποφεύγεται η άμεση επαφή με άγρια πτηνά.
Συνοπτικές ενέργειες των υπηρεσιών δημόσιας υγείας επί ανιχνεύσεως πτηνών μολυσμένων με τη γρίπη των πτηνών
Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο της προφύλαξης της υγείας όσων ανθρώπων ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα πτηνά από τον ιό της γρίπης (γρίπη των πτηνών), η τοπική Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας σε συνεργασία με την τοπική υπηρεσία Κτηνιατρικής θα πρέπει:
Α) Να προβεί σε διερεύνηση/καταγραφή όλων των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με τα μολυσμένα πτηνά και να συμπληρώσει του “ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ/ΝΟΣΟΥΝΤΑ Ή ΝΕΚΡΑ ΠΤΗΝΑ ΜΕ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ”.
Β) Να ενημερώσει τα παραπάνω άτομα ότι σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής (πυρετός >38° C, βήχας, δύσπνοια, επιπεφυκίτις) ή ακόμα και γαστρεντερίτιδας εντός 10 ημερών από την τελευταία επαφή που είχαν με τα μολυσμένα πτηνά:
Να ενημερώσουν αμέσως την τοπική υπηρεσία Δημόσιας Υγείας (Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας) η οποία εν συνεχεία θα ενημερώσει τον ΕΟΔΥ, Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων, τηλ. 210-8899136, 210-8899045 (τηλ. 2105212054 για αργίες ή εκτός ωραρίου).
Να αναζητήσουν άμεση κλινική εκτίμηση. Να κάνουν αδιάλειπτη χρήση μάσκας FFP2 (KN95) και να ενημερώσουν κατά την άφιξη το νοσοκομείο και τον Ιατρό ότι ήρθαν σε επαφή με μολυσμένο πτηνό με γρίπη των πτηνών. Να αυτοπεριοριστούν στο σπίτι ελαχιστοποιώντας τις μετακινήσεις ακόμα και εντός οικίας έως ότου αποκλειστεί ο ιός της γρίπης των πτηνών.
Γ) Να αποστείλει άμεσα στο zoonoses@eody.gov.gr το “ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ/ΝΟΣΟΥΝΤΑ Ή ΝΕΚΡΑ ΠΤΗΝΑ ΜΕ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ” και να το αποστείλει εκ νέου αφού συμπληρωθούν 10 ημέρες από την τελευταία επαφή των εκτεθέντων ατόμων με τα μολυσμένα πτηνά συμπληρώνοντας τότε και τη στήλη που αφορά την τελική έκβαση. Κατά την αποστολή του δελτίου να τηρηθούν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν για την προστασία προσωπικών δεδομένων κατά την αποστολή/παραλαβή δελτίων νοσημάτων υποχρεωτικής δήλωσης (λογισμικό κρυπτογράφησης).
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr