ΥΓΕΙΑ

Τα 8 χειρότερα ποτά – ροφήματα για την υγεία μας – Ορισμένα θεωρούνται «αθώα»

Τα 8 χειρότερα ποτά – ροφήματα για την υγεία μας – Ορισμένα θεωρούνται «αθώα»
Συγκεκριμένα ποτά και ροφήματα μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, άγχος, μη ποιοτικό ύπνο, πονοκέφαλους και ναυτίες. 

Σύμφωνα με το healthstat.gr, διατροφολόγοι συγκέντρωσαν 8 κατηγορίες ποτών και ροφημάτων που καλό θα ήταν να αποφεύγουμε ή να τα καταναλώνουμε όσο πιο σπάνια γίνεται.

Οι λόγοι είναι αυτοί:

1.Ενεργειακά ροφήματα και ποτά πριν την προπόνηση

Τα ποτά πριν την προπόνηση, και τα ενεργειακά ροφήματα, μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη αρτηριακή πίεση, στρες και σε μη ποιοτικό ύπνο, καθώς περιέχουν υπερβολική καφεΐνη και διεγερτικά. Άλλες παρενέργειες της περίσσειας διεγερτικών, που βρίσκονται στα προ-προπονητικά και ενεργειακά ποτά είναι οι πονοκέφαλοι και η ναυτία.

Τα ποτά ενεργειακά και μη πριν την προπόνηση περιέχουν επίσης τεχνητά γλυκαντικά και αρώματα, τα οποία διαταράσσουν την υγεία του εντέρου και την υγεία του εγκεφάλου. Η βιομηχανία συμπληρωμάτων είναι επίσης διαβόητα άναρχη, γεγονός που οδηγεί σε μόλυνση με τοξίνες ή απαγορευμένες ουσίες που είναι επιβλαβείς για την υγεία μας.

Αντί αυτών των ροφημάτων, οι διατροφολόγοι προτείνουν την κατανάλωση καφέ ή τσάι matcha.

2.Γλυκά αλκοολούχα κοκτέιλ

Ο συνδυασμός αλκοόλ και σιροπιού φρουκτόζης, που μερικές φορές βρίσκονται στα κοκτέιλ, δεν είναι καλός για το συκώτι σας. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα του ήπατος να φιλτράρει τις τοξίνες και εμποδίζει τη μετατροπή της φρουκτόζης σε γλυκόζη.

Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να κάνουμε αποτοξίνωση και καταλήγουμε να αποθηκεύουμε αυτή την περίσσεια φρουκτόζης ως λίπος. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

3.Παραδοσιακή σόδα

Η σόδα είναι κακή για την υγεία σας, λόγω της πρόσθετης ζάχαρης, αναφέρουν οι ειδικοί.

«Συνιστώ να επιλέξετε αντ’αυτού, σέλτζερ ή ανθρακούχο νερό και να προσθέσετε λίγο χυμό λάιμ, λεμόνι ή πορτοκάλι για γεύση», δήλωσε η Amy Gorin, εγκεκριμμένη Αμερικανή διατροφολόγος.

Τα άτομα ηλικίας δύο ετών και άνω, θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων σε λιγότερο από το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων, που καταναλώνουν.

4.Παγωμένο τσάι

Ο Jinan Banna, εγγεγραμμένος διαιτολόγος και καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, τόνισε, ότι όχι μόνο το παγωμένο τσάι περιέχει πρόσθετη ζάχαρη, αλλά τα εμφιαλωμένα ή εμπορικά παρασκευασμένα μπορεί να έχουν την ίδια ποσότητα ζάχαρης με τη σόδα.

«Η υψηλή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών όπως το παγωμένο τσάι έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με την ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη τύπου 2», επισημαίνει, αναφερόμενος, σε μια μετα-ανάλυση του 2010 για τα ζαχαρούχα ποτά και τον διαβήτη τύπου 2.

5. Ποτά γλυκαντικά με νέκταρ αγαύης

Το σιρόπι αγαύης παρασκευάζεται από χυμό φυτού αγαύης, το οποίο έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα ως υποκατάστατο παραδοσιακών γλυκαντικών.

Προσοχή, στα ποτά με ζαχαρούχο αγαύη, καθώς «η αγαύη είναι σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη», αναφέρουν οι διατροφολόγοι.

Το νέκταρ αγαύης μπορεί να περιέχει από 55% έως 90% φρουκτόζη, κι αυτό είναι υψηλότερο από την ποσότητα φρουκτόζης στο σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.

Το πρόβλημα με τη λήψη πολλής φρουκτόζης, είναι ότι το σώμα σας πρέπει να τη μετατρέψει σε γλυκόζη στο συκώτι, αλλά αν έχετε πάρα πολύ, αποθηκεύεται ως λίπος.

Η υπερβολική φρουκτόζη είναι επίσης πολύ κακή για το έντερο σας. Τα βακτήρια του εντέρου σας δεν αγαπούν τις μεγάλες δόσεις φρουκτόζης. Για όσους έχουν ευαίσθητο έντερο, αυτό μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, διάρροια και δυσφορία. Οδηγεί σε αυξημένη LDL (την κακή χοληστερόλη σας) και μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

6. Κοκτέιλ χυμού

Μερικές φορές, οι χυμοί που αναμιγνύονται με πρόσθετα ζάχαρης, χαρακτηρίζονται ύστερα, με τη λέξη «κοκτέιλ» στην ετικέτα τους, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Αυτή είναι μια λέξη-κλειδί που πρέπει να προσέχετε στο παντοπωλείο. Η λέξη «κοκτέιλ», υποδηλώνει ότι ένας χυμός αναμειγνύεται με πρόσθετη ζάχαρη», αναφέρουν.

Η προσθήκη ζάχαρης είναι περιττή και προσθέτει επιπλέον θερμίδες στην ημέρα σας! Αντί γι’ αυτά, ψωνίστε 100%, χυμό φρούτων.

7.Τεχνητά ζαχαρούχα ποτά

Έρευνα, έχει δείξει ότι τα τεχνητά σάκχαρα όπως η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη, «διαταράσσουν το μικροβίωμα και βλάπτουν την υγεία του εντέρου μας».

Αυτό είναι επιβλαβές, για τη γενική μας υγεία, καθώς το έντερο παίζει βασικό ρόλο σε πολλά από τα συστήματα του σώματός μας, όπως το ανοσοποιητικό μας, η ανακύκλωση ορμονών, η παραγωγή σεροτονίνης και η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Τα ζαχαρούχα ποτά με στέβια ή μοναχικά φρούτα είναι εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης που είναι επίσης φιλικές προς το έντερο.

Οι διατροφολόγοι, πρότειναν να ανανεώσετε το ρόφημά σας προσθέτοντας βότανα όπως μέντα και βασιλικό ή φρέσκα φρούτα στο νερό.

8.«Φραπουτσίνο»

Προφανώς η κατανάλωση φραπουτσίνο, απλά και ξεκάθαρα δεν σας αξίζει.

Το φραπουτσίνο, και άλλα γλυκά ροφήματα καφέ περιέχουν αυτό που λέμε, «γλυκά λιπαρά», έναν συνδυασμό ζάχαρης (από τα σιρόπια και τις γεύσεις) και κορεσμένα λίπη (από την κρέμα).

Ενώ αυτός ο συνδυασμός ζάχαρης και λίπους κάνει το ποτό να έχει νόστιμη κρεμώδη γεύση, οδηγεί σε υπερβολική αποθήκευση λίπους λόγω της αύξησης της ορμόνης ινσουλίνης. Αυτά τα «γλυκά λίπη»… κλέβουν και τον εγκεφαλό μας, κάνοντάς μας να θέλουμε όλο και περισσότερα, τονίζουν οι ειδικοί.

Επίσης, αυξάνουν την ινσουλίνη δημιουργούν υψηλότερα επίπεδα λιπιδίων και τελικά μπορεί να οδηγήσουν σε μεταβολικό σύνδρομο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr