Θεμιστοκλέους: 120.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τρίτη δόση και άλλοι 50.000 έχουν κλείσει ραντεβού
ΥΓΕΙΑ

Θεμιστοκλέους: 120.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τρίτη δόση και άλλοι 50.000 έχουν κλείσει ραντεβού

Τα στοιχεία έδωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19

Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 12.420.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6,5 εκ. πολίτες, δηλαδή το 62% του γενικού πληθυσμού και 71,3% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 68,3% του γενικού πληθυσμού και 79,9% του ενήλικου πληθυσμού. Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.250.000 πολίτες, δηλαδή το 59,5% του γενικού πληθυσμού και 69% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 63,2% του γενικού πληθυσμού και 74,35 του ενήλικου πληθυσμού. Τις τελευταίες 10 μέρες, 50.500 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Σχετικά με την τρίτη δόση, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 120.000 πολίτες και άλλοι 50.000 έχουν κλείσει το ραντεβού τους. Για το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού, έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 12.000 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 10.000 πολίτες.

Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς και τα πολυιατρεία που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 2765 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 890 στα ιατρεία και 1875 εμβολιασμοί κατ οίκον. Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε επίσης, ότι αύριο, κινητά συνεργεία θα βρίσκονται σε απομακρυσμένα χωριά του Κιλκίς, της Πιερίας και της Ξάνθης για εμβολιασμό κατοίκων. Την Τετάρτη θα βρίσκονται σε Δράμα και Πέλλα και την Πέμπτη σε απομακρυσμένα χωριά της Φλώρινας και των Σερρών.

Στους λόγους για τους οποίους η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει την τρίτη δόση σε όλους όσοι είναι άνω των 50 ετών και αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας, αναφέρθηκε απόψε η καθηγήτρια, Μαρία Θεοδωρίδου. «Η τρίτη δόση χορηγείται για να ενισχύσει την ανοσία αλλά και να προστατεύσει για περισσότερο χρόνο όσους εμβολιάζονται» είπε η κυρία Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι από μελέτες που έχουν γίνει σε χώρες όπου έχει ήδη χορηγηθεί η τρίτη δόση φαίνεται ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπανιότερες και ηπιότερες.

Όπως είπε η ίδια, όσοι κάνουν την τρίτη δόση έχουν 11 φορές χαμηλότερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό και 20 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν. Η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι άτομα που έχουν νοσήσει χρειάζονται μόνο μια επαναληπτική δόση και γενικότερα μιλώντας για την χορήγηση της τρίτης δόσης εξήγησε ότι θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, αναφέρθηκε και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) να εγκρίνει την τρίτη δόση με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna στους πολίτες ηλικίας 18-55 ετών. Η ίδια διευκρίνισε ότι η επιτροπή γνωμοδότησε για την τρίτη δόση στη χώρα μας σε άτομα με χρόνια νοσήματα και σε άτομα άνω των 50 ετών που αντιμετωπίζουν σοβαρές παθήσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για τα άτομα που ανήκουν στη κατηγορία Α και αντιμετωπίζουν προβλήματα με το αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα, έχουν νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, νοσογόνο παχυσαρκία κ.ά.

Σε ερώτηση για το αν μελετάται και στη χώρα μας η έγκριση των mRNA εμβολίων σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, η κυρία Θεοδωρίδου απάντησε ότι αναμένεται η έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) του εμβολίου της Pfizer σε αυτές τις ηλικίες ενώ έσπευσε να διευκρινίσει ότι «είναι πολύ πρόωρο για την χώρα μας να μιλάμε για τον εμβολιασμό των παιδιών παρότι ήδη γίνονται μελέτες και από άλλες εταιρίες για την ασφάλεια των εμβολίων και σε παιδιά κάτω των 5 ετών».

Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε τη συνύπαρξη της γρίπης με τον κορονοϊό κατά τον φετινό χειμώνα, η ίδια πρόσθεσε «ετοιμαζόμαστε για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων. Ο φόβος της συγκυκλοφορίας των δυο ιών υπήρχε πέρυσι και υπάρχει και φέτος και μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο για τη γρίπη μόνο αν εμβολιαστούμε, ιδίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».

Τέλος η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μια «επώδυνη και κρυφή πανδημία» που προκύπτει από διεθνείς μελέτες με τίτλο «Η ορφάνια από την Covid-19» και δείχνουν ότι σε κάθε 4 θανάτους ενηλίκων ένα παιδί χάνει τον γονιό του ή αυτόν που το φροντίζει. Έτσι, «χιλιάδες παιδιά θα φέρνουν το τραύμα της απώλειας των γονιών τους κι αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη της πρόληψης για τη διατήρηση της ψυχικής τους υγείας», κατέληξε.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr